iThenticate

 

Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate -İntihali Engelleme Programı, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitemiz erişimine açılmıştır. Program üniversiteler tarafından akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır; öğrenci ödevleri ve tezlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır. Program doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. Web tabanlı ara yüz ile özel bir eğitim gereksinimi olmaksızın kullanılmaktadır. İntihal analizi yapılacak belge, kullanıcı tarafından iThenticate programına bir e-postaya belge ekler gibi kolaylıkla yüklenmekte, intihal analizi birkaç dakika içinde bitirilebilmektedir. iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veritabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 50 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 40 milyon üzerindeki içeriğin ve 590’dan fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veritabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid, Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır.

iThenticate veritabanı, makalelerin intihal tespiti için tüm akademik personel tarafından kullanılabilmektedir.  

iThenticate programını kullanmak isteyen akademik personelin, ad soyad, akademik ünvan ve @cu.edu.tr uzantılı e-posta adreslerini içeren bilgileri  referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine kurumsal e-posta üzerinden "iThenticate veritabanına kayıt olmak istiyorum." içeriğiyle göndermeleri gerekmektedir.

Erişim tanımlamaları ile ilgili olarak Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında görevlendirilen kişi, üniversitemiz bünyesinde iThenticate programına erişim sağlamak isteyen akademik personelin sisteme erişim tanımlamalarını yapacaktır. Sisteme tanımlaması yapılan akademik personelin bildirmiş olduğu mail adresine kullanıcı adı ve şifre bilgileri gönderilecektir. Bu kullanıcı adı ve şifre ile iThenticate adresindeki “Login” alanından sisteme giriş yapabilirsiniz.

Sistemle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki kılavuzları inceleyiniz.

iThenticate Kullanım Kılavuzu (Video)

iThenticate Hızlı Başlangıç Kılavuzu

iThenticate Document Viewer Benzerlik Raporu Kılavuzu

 

Veritabanına Erişim İçin Tıklayınız