Kütüphaneden kimler ödünç kitap alabilir?
Üniversitemiz öğrencileri, çalışanları (yabancı uyruklu personel ve öğrenciler dahil) kimlik kartlarını kullanarak ödünç verme hizmetinden yararlanabilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kaç kitabı ne kadar süre ile ödünç alabilirim?
Akademik personele en fazla 10, diğer personele ve öğrencilere en fazla 5 kitap ödünç verilir. Ödünç kullanma süresi bir aydır. Ancak aynı kitabı isteyen başka bir kullanıcı yoksa, birer ay olmak üzere iki defa süre uzatımı yapılabilir.
Ödünç aldığım kitabın süresini nasıl uzatabilirim?
Uzatma işlemleri Ödünç Verme Bölümünden veya Self-Check cihazından yapılabilir. Kitabın süresi geçmemişse kütüphane web sayfasında yer alan KATALOG TARAMA / KÜTÜPHANE HESABIM sekmesi kullanılarak da süre uzatılabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kütüphane hesabıma nasıl girebilirim?
Web sayfamızda yer alan KATALOG TARAMA / KÜTÜPHANE HESABIM sekmesine tıklayınız.
Öğrenciler: Öğrenci numaralarını ve ÇÜBİS şifrelerini kullanarak
Personel : T.C. kimlik numaralarını ve cu.edu.tr uzantılı e-posta adreslerinin şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapabilirler.
Girişlerde problem yaşıyorsanız hesabınızın kontrol edilmesi için, Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile görüşünüz.
Bilgi İşlem birimi kütüphanede mi?
Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bağlı ilgili Teknik Birime kütüphane içerisinden geçiş bulunmamaktadır. Birim, kütüphane ile aynı binayı paylaşmakla birlikte, giriş kapısı kütüphane binasının arka tarafında, oto park kısmındadır.
Kampüs dışından veritabanlarına nasıl erişim sağlayabilirim?
Veritabanlarına VETİS'e kayıt olarak kampüs dışından erişim sağlayabilirsiniz. VETİS hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Kütüphaneye yiyecek ve içecek getirebilir miyim?
Kütüphaneye şişe suyu dışında içecek ve hiçbir yiyecek getirmeyiniz.
Kütüphane kaynaklarının kullanımı ve tanıtımına ilişkin tur veya eğitim düzenlenebilir mi?
Evet düzenlenebilir. Telefonla (90 322 338 67 24/140) randevu alarak belirlenen gün ve saatte bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Yüksek Lisans ve Doktora tezlerini nerede bulabilirim?
Tezlerimizin, yayın kısıtlaması olanlar ve 2005 yılı öncesi hazırlananlar dışında tamamı elektronik ortamdadır. Tezlere erişim için, kataloğumuzdan tarama yapmanız gerekmektedir. Katalogda aradığınız tarama kriterini girip, özgün tezleri seçerek taramayı başlatınız. Çıkan kayıtlardan görmek istediğiniz tezi açtığınızda alt kısımdaki http linkine veya sayfanın sol üst kısmında yer alan “elektronik kaynak sayfası” linkine tıklayınca tez açılacaktır. Açılan tezi indirebilir veya çıktısını alabilirsiniz. Linki olmayan tezler için danışma kütüphanecisine başvurabilirsiniz.
Kütüphane hangi saatler arası açık?
Kütüphane resmi tatiller hariç, eğitim-öğretim döneminde hafta içi 08.00-22.00, hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında açıktır. Ara tatilde ve yaz döneminde ise hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında açık, hafta sonu ise kapalıdır.
Üniversite mensubu değilim. Kütüphaneden yararlanabilir miyim?
Üniversite dışından gelen kullanıcılar ÜNİVERSİTEMİZİN SINAV DÖNEMLERİ DIŞINDA kütüphane içerisinde olmak kaydı ile kütüphane kaynaklarından yararlanabilirler ve çalışma salonlarını kullanabilirler.
Wi-Fi ile internete nasıl bağlanabilirim?
Üniversitenin kablosuz ağına bağlandıktan sonra bir siteye bağlanmak istediğinizde oturum açma sayfası gelecektir. Kullanıcı kısmına öğrenci numaranızı, şifre kısmına ÇÜBİS şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Personel iseniz, kullanıcı kısmına uzantısı olmadan cu mail adresinizi, şifre kısmına ise cu uzantılı mail şifrenizi girmeniz gerekmektedir.
Kütüphanenin çıkışındaki alarm sisteminin, giriş ve çıkış yaparken bazen nedensiz şekilde uyarı sinyali vermesinin sebebi nedir?
Kütüphane alarm sistemleri, başka kütüphanelerin kitapları veya kitabevlerinden satın alınmış kitapların alarmları ve bazı durumlarda da cep telefonları ve diğer manyetik eşyalar nedeniyle uyarı verebilmektedir. Eğer kütüphanemizden alınan kitaplar nedeniyle alarm çalışırsa, lütfen alarmı çalıştıran kitapları işlem yapılması için Ödünç Verme Bölümü'ne geri götürünüz.
Kütüphanede yarı zamanlı olarak çalışabilir miyim?
Kütüphanemizde yarı zamanlı öğrenci çalıştırma programı uygulanmaktadır. Bu konuyla ilgili üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kütüphane içerisinde sesli olarak arkadaşlarımızla çalışabileceğimiz bir yer var mı?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan serbest çalışma salonunda çalışabilirsiniz.
Kütüphanede bilgisayar çıktısı alabilir miyim?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan fotokopi alanında bilgisayar çıktısı alabilirsiniz.
Kütüphanede fotokopi çektirebilir miyim?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan fotokopi alanında çektirebilirsiniz.
Kütüphanede bulunmayan kitaba/makaleye/teze nasıl ulaşırım?
Kütüphanemiz koleksiyonunda bulunmayan fakat diğer üniversite kütüphanelerinde bulunan basılı kitap, kitap bölümü, makaleler ve tezler için Kütüphanelerarası Ödünç Verme Sistemini kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
İntihal programlarına nasıl kayıt oluşturulur?
Turnitin, iThenticate veya intihal.net'e kayıt başvurusu için tıklayınız.
Sözlükleri, ansiklopedileri, rehberleri, el kitaplarını, vb. nerede bulabilirim?
Danışma kaynakları olarak tanımladığımız bu materyalleri ZEMİN KAT, DANIŞMA BÖLÜMÜNDE bulabilirsiniz.
Doktora/Yüksek Lisans tezime yayın kısıtlaması getirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
YÖK’ün 12.06.2018 ve 36054236-806.01.03-E.45871 sayılı kararı uyarınca, tezinize erişimin kısıtlanması için danışman hocanızın teklifi ve bölümünüzün oluru doğrultusunda, bağlı bulunduğunuz enstitünün/fakültenin alacağı kurul kararının, tarafımıza basılı olarak, ilişik kesme işlemleri sırasında getirilmesi gerekmektedir.
Aradığım makalenin/kitabın tam metnine ulaşamıyorum. Oysa kütüphane web sayfasında bu derginin olduğu veritabanına abone olduğumuz görünüyor. Ne yapmalıyım?
Abone olduğumuz veritabanlarında bulunan içeriklere erişimimiz lisans anlaşmalarıyla sağlanmaktadır. Web sayfamızda bulunan veritabanlarının tüm içeriklerinin tamamına ve tüm sayılarına sınırsız bir şekilde erişim mümkün olmamaktadır. Her veritabanının tamamı erişime açık olamamakta veya farklı yıllardan başlayarak erişime izin verilmektedir. Bu kurallar ve hangi içeriğe hangi yıldan itibaren erişim sağladığımız da lisans anlaşmalarıyla belirlenmektedir. Eğer bir kitaba erişim sağlarken diğerine erişemiyorsanız veya bir derginin son yıllarına erişim sağlayıp eski sayılarına ulaşamıyorsanız erişim hakkımız olmayan materyale giriş yapıyorsunuz demektir. Hangi içeriğe hangi yıldan itibaren erişim haklarımızın olduğunu kütüphane web sayfamızda bulunan “E-Yayınlar” sekmesinden kontrol edebilirsiniz.
Kütüphane Mezuniyet - İlişik kesme işlemleri
Kütüphane ilişik kesme işlemleri online veya yüzyüze yapılabilmektedir.
(Kütüphane kaydınız olmasa dahi kütüphane ilişik kesme işlemini mezun olmadan önce yapmanız gerekmektedir.)
1- ÇÜBİS - Öğrenci Bilgi Sistemi menüsünden online olarak ilişik kesme başvurusu yapabilirsiniz.
(Başvuruların onaylanabilmesi için kütüphane hesabınızda ödünç yayın bulunmaması gerekir, hesabınızı kontrol etmek için web sayfamızdan Kütüphane Hesabım’a giriş yapınız, hesabınıza erişim sağlayamıyorsanız Ödünç Verme Bölümü ile iletişime geçiniz.)
2- Kütüphaneyi ziyaret ederek yapacağınız ilişik kesme işlemlerinde, öğrenci işlerinden aldığınız İlişik Kesme Belgesi'ni yanınızda getirmeniz gerekir.
(İlişik kesme işlemleri 1. Kat Ödünç Verme Bölümü'nde yapılmaktadır. )
*Kaybolan kitaplar veya konuyla ilgili diğer bilgiler için Ödünç Verme Bölümü'ne başvurunuz.
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerinin Tez Teslimi ve İlişik Kesme İşlemleri İçin;
Aşağıdaki belgelerin Kütüphane Zemin Kat Katalog Bölümü’ne teslim edilmesi gerekir.
1- İlişik Kesme Belgesi (Enstitü aracılığıyla verilen belge - 2 kopya)
2- Tez (Tezinizin PDF’sini içeren CD)
3- Tezinizin yayımlanmasına ilişkin kısıtlama varsa enstitünüzün kurul kararını içeren belge
Belge ve tez işlemleri sonrasında ilişik kesme belgesinin 1 kopyası Kütüphane 1. Kat Ödünç Verme Bölümünde imzalandıktan sonra enstitüye vermeniz için size teslim edilir.