Kütüphaneden kimler ödünç kitap alabilir?
Üniversitemiz öğrencileri, çalışanları (yabancı uyruklu personel ve öğrenciler dahil) kimlik kartlarını kullanarak ödünç verme hizmetinden yararlanabilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kaç kitabı ne kadar süre ile ödünç alabilirim?
Akademik personele en fazla 10, diğer personele ve öğrencilere en fazla 5 kitap ödünç verilir. Ödünç kullanma süresi bir aydır. Ancak aynı kitabı isteyen başka bir kullanıcı yoksa, birer ay olmak üzere iki defa süre uzatımı yapılabilir.
Ödünç aldığım kitabın süresini nasıl uzatabilirim?
Uzatma işlemleri Ödünç Verme Bölümünden veya Self-Check cihazından yapılabilir. Kitabın süresi geçmemişse kütüphane web sayfasında yer alan KATALOG TARAMA / KÜTÜPHANE HESABIM sekmesi kullanılarak da süre uzatılabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Kütüphane hesabıma nasıl girebilirim?
Web sayfamızda yer alan KATALOG TARAMA / KÜTÜPHANE HESABIM sekmesine tıklayınız.
Öğrenciler: Öğrenci numaralarını ve ÇÜBİS şifrelerini kullanarak
Personel : T.C. kimlik numaralarını ve cu.edu.tr uzantılı e-posta adreslerinin şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapabilirler.
Girişlerde problem yaşıyorsanız hesabınızın kontrol edilmesi için, Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile görüşünüz.
Bilgi İşlem birimi kütüphanede mi?
Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bağlı ilgili Teknik Birime kütüphane içerisinden geçiş bulunmamaktadır. Birim, kütüphane ile aynı binayı paylaşmakla birlikte, giriş kapısı kütüphane binasının arka tarafında, oto park kısmındadır.
Kampüs dışından veritabanlarına nasıl erişim sağlayabilirim?
Veritabanlarına, proxy ayarlarınızı yaparak Çukurova Üniversitesi proxy servisi üzerinden internete bağlandığınızda, kampüs dışından erişebilirsiniz. Proxy ayarları için tıklayınız.
Kütüphaneye yiyecek ve içecek getirebilir miyim?
Kütüphaneye şişe suyu dışında içecek ve hiçbir yiyecek getirmeyiniz.
Kütüphane kaynaklarının kullanımı ve tanıtımına ilişkin tur veya eğitim düzenlenebilir mi?
Evet düzenlenebilir. Telefonla (90 322 338 67 24/140) randevu alarak belirlenen gün ve saatte bu hizmetten yararlanabilirsiniz.
Yüksek Lisans ve Doktora tezlerini nerede bulabilirim?
Tezlerimizin, yayın kısıtlaması olanlar ve 2005 yılı öncesi hazırlananlar dışında tamamı elektronik ortamdadır. Tezlere erişim için, kataloğumuzdan tarama yapmanız gerekmektedir. Katalogda aradığınız tarama kriterini girip, özgün tezleri seçerek taramayı başlatınız. Çıkan kayıtlardan görmek istediğiniz tezi açtığınızda alt kısımdaki http linkine veya sayfanın sol üst kısmında yer alan “elektronik kaynak sayfası” linkine tıklayınca tez açılacaktır. Açılan tezi indirebilir veya çıktısını alabilirsiniz. Linki olmayan tezler için danışma kütüphanecisine başvurabilirsiniz.
Kütüphane hangi saatler arası açık?
Kütüphane resmi tatiller hariç, eğitim-öğretim döneminde hafta içi 08.00-22.00, hafta sonu 10.00-16.00 saatleri arasında açıktır. Ara tatilde ve yaz döneminde ise hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında açık, hafta sonu ise kapalıdır.
Üniversite mensubu değilim. Kütüphaneden yararlanabilir miyim?
Üniversite dışından gelen kullanıcılar ÜNİVERSİTEMİZİN SINAV DÖNEMLERİ DIŞINDA kütüphane içerisinde olmak kaydı ile kütüphane kaynaklarından yararlanabilirler ve çalışma salonlarını kullanabilirler.
Wi-Fi ile internete nasıl bağlanabilirim?
Üniversitenin kablosuz ağına bağlandıktan sonra bir siteye bağlanmak istediğinizde oturum açma sayfası gelecektir. Kullanıcı kısmına öğrenci numaranızı, şifre kısmına ÇÜBİS şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Personel iseniz, kullanıcı kısmına uzantısı olmadan cu mail adresinizi, şifre kısmına ise cu uzantılı mail şifrenizi girmeniz gerekmektedir.
Kütüphanenin çıkışındaki alarm sisteminin, giriş ve çıkış yaparken bazen nedensiz şekilde uyarı sinyali vermesinin sebebi nedir?
Kütüphane alarm sistemleri, başka kütüphanelerin kitapları veya kitabevlerinden satın alınmış kitapların alarmları ve bazı durumlarda da cep telefonları ve diğer manyetik eşyalar nedeniyle uyarı verebilmektedir. Eğer kütüphanemizden alınan kitaplar nedeniyle alarm çalışırsa, lütfen alarmı çalıştıran kitapları işlem yapılması için Ödünç Verme Bölümü'ne geri götürünüz.
Kütüphanede yarı zamanlı olarak çalışabilir miyim?
Kütüphanemizde yarı zamanlı öğrenci çalıştırma programı uygulanmaktadır. Bu konuyla ilgili üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kütüphane içerisinde sesli olarak arkadaşlarımızla çalışabileceğimiz bir yer var mı?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan serbest çalışma salonunda çalışabilirsiniz.
Kütüphanede bilgisayar çıktısı alabilir miyim?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan fotokopi alanında bilgisayar çıktısı alabilirsiniz.
Kütüphanede fotokopi çektirebilir miyim?
Evet, kütüphane bodrum katta (girişte sağdaki merdivenleri kullanınız) yer alan fotokopi alanında çektirebilirsiniz.
Kütüphanede bulunmayan kitaba/makaleye/teze nasıl ulaşırım?
KİTS-TUBESS (Kütüphanelerarası Ödünç Verme ve Belge Sağlama)
Kütüphanemiz koleksiyonunda bulunmayan fakat diğer üniversite kütüphanelerinde bulunan basılı kitap, kitap bölümü ve makaleler Kütüphanelerarası Ödünç Verme Sistemi - KİTS (Inter Library Loan-ILL) ile sağlanmaktadır. Üniversitemiz dışında hazırlanan ve yayımlanma izni bulunmayan tezler ise Türkiye Belge Sağlama Sistemi - TÜBESS ile sağlanabilmektedir.
1- KİTS - Kütüphanelerarası Ödünç Verme Sistemi
KİTS(ILL) ile kitap, kitap bölümü ve makalelerin tamamı istenebilirken referans materyalleri, nadir eserler ve süreli yayınların belirli bir bölümü talep edilebilir. Tedarik edilen yayınlar, kullanıcıya sağlayıcı kütüphanenin ödünç verme kuralları çerçevesinde verilir. (Kaç kitabın ne kadar süre ile ödünç alınabileceği gibi).
Türkiye’deki tüm üniversite kütüphanelerinin koleksiyonlarının aynı anda taranabildiği Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT) (http://www.toplukatalog.gov.tr/) dan ilgili kaynak sorgulanarak ödünç verilebilir olanlar görüntülenir.
Kitap, kitap bölümü ve makale talebinde bulunmak için,
(Üniversitemizin tüm mensupları kitap bölümü ve makale taleplerinden yararlanabilirken; kitap taleplerinden yalnızca akademik personel yararlanabilmektedir.)
Üniversite mensubu kullanıcılarımızın kurumsal (@cu.edu.tr uzantılı) mail adreslerinden istenilen yayının künye bilgilerini KİTS Kitap/Makale İstek Formu ’nu doldurarak referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine mail atmaları gerekmektedir.
İlgili kitaplar talep edildiğinde ve sağlandığında tarafınıza e-posta ile bilgi verilmektedir.
Basılı olarak sağlanan yayınların geliş-gidiş kargo ücreti, yayını talep eden kullanıcıdan tahsil edilir. Yapılan istek sonrası karşı kütüphanelerden yanlış gönderilen yayınlar için de kargo ücretleri yayını talep eden kullanıcıdan tahsil edilir.
Ödünç alınan yayının zamanında getirilmemesi, kaybedilmesi veya zarar görmesi durumunda, yayının ödünç alındığı kütüphanenin kuralları uygulanır. Kullanıcı bu kurallara uymakla yükümlüdür.
Ayrıca kütüphanemiz elektronik kaynakları üzerinden erişemediğimiz ancak ülkemizdeki farklı üniversite kütüphanelerinin abone olduğu veritabanlarında bulunan e-kitap ve makaleler de ILL üzerinden kütüphanemiz aracılığıyla talep edilebilir.
*Yurt dışından (ilgili platformlara kurum olarak kaydımız bulunmadığı için) kaynak talep edilememektedir.
2- TÜBESS - Türkiye Belge Sağlama Sistemi
Üniversitemizde hazırlanan tezlere kütüphanemiz web sayfasındaki “Katalog Tarama” kısmından tarama yapıp, erişime açık olanlara elektronik ortamda erişilebilirken katalog ara yüzünden ulaşılamayan tezler için danışma kütüphanecisine başvurulmalıdır. Bu hizmetten üniversitemizin tüm mensupları yararlanabilmektedir.
Üniversitemiz dışında hazırlanan tezlere YÖK Tez Merkezinden erişilebilmektedir. (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/)
Üniversitemiz dışında hazırlanan tezlerde yayınlanma izni olmayan tezler, YÖK Tez Merkezinde “Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.” şeklinde görülür. Bu ibarenin bulunduğu tezler kütüphanemiz aracılığıyla YÖK Tez Merkezinden sağlanabilmektedir.
Tez talebinde bulunmak için,
Üniversite mensubu kullanıcılarımızın kurumsal (@cu.edu.tr, @student.cu.edu.tr uzantılı) e-posta adreslerinden, istenilen tezin künye bilgilerini (tez no, yazar adı, tez adı, enstitü, yıl) TÜBESS Tez İstek Formu’nu doldurarak referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine mail atmaları gerekmektedir.
İlgili tezler YÖK Tez Merkezinden talep edildiğinde ve sağlandığında tarafınıza e-posta ile bilgi verilmektedir.
Talep edilip sağlanan tezler, YÖK protokolü gereğince kullanıcıya basılı/çıktı olarak teslim edilmektedir.
Detaylı bilgi için referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine e-posta atmanız ya da kütüphaneye gelerek Danışma bölümü ile görüşmeniz gerekmektedir.
Turnitin intihal programı nedir? Kimler kullanabilir?
Turnitin; Öğrencilerle eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin (tez, makale, ödev, proje vb.) orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır. Turnitin zengin geri bildirim sağlayarak ve intihali önleyerek öğrencilerin yazım yeteneklerini geliştirmektedir. Belirli bir zaman aralığında orijinal yazımı teşvik eder. Günümüz eğitimcileri ve yöneticileri öğrencilerin bilgiyi doğru, düşünerek ve yasal bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeye çalışmaktadır. Milyarlarca internet kaynağına erişilebilirlik sayesinde öğrenciler, bir kaynağın tüm paragraflarını bir saniyede kopyalayıp yapıştırabilmektedir. Bu, performans ve değerlendirmelere yapılan vurgu ile birleşince, öğrenci araştırma, tez ve makalelerinde orijinal olmayan içerik kullanımının artmasına sebep olmaktadır. Turnitin, eğitimcilere orijinal metin yazımını teşvik etmede ve intihalden caydırmada yardımcı olur.
Turnitin belge analizini yaparken büyük veritabanları taramaktadır. Bunlar;• 337+ milyon öğrenci ödevi ve toplamda 620 milyondan fazla doküman
• 110,000+ dergi & kitap ve toplamda 157 milyondan fazla yayın
• 62 milyar güncel ve arşivlenmiş web sayfası
• 140 ülkede, 15.000’den fazla eğitim kurumunda,
• 30 milyondan fazla öğrenci
• 1.6+ milyon aktif öğretmen Turnitin kullanmaktadır.
Turnitin veritabanı, tez ve ödevlerin intihal tespiti için, üniversitemizin tüm akademik personeli tarafından kullanabilmektedir.
Öğrenci iseniz lütfen tez danışmanınız ile iletişime geçiniz.
Turnitin programını kullanmak isteyen akademik personelin ad, soyad, akademik ünvan ve @cu.edu.tr uzantılı e-posta adreslerini içeren bilgileri referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine kurumsal e-posta üzerinden "Turnitin veritabanına kayıt olmak istiyorum." içeriğiyle göndermeleri gerekmektedir. Kütüphane aracılığıyla sisteme tanımlanan kişinin e-posta adresine Turnitin'den şifre oluşturma bağlantısı ve kütüphaneden ilgili kılavuzlar iletilecektir.
Turnitin Kullanım Kılavuzu (Video)
iThenticate intihal programı nedir? Kimler kullanabilir?
Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate -İntihali Engelleme Programı, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitemiz erişimine açılmıştır. Program üniversiteler tarafından akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır; öğrenci ödevleri ve tezlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır. Program doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. Web tabanlı ara yüz ile özel bir eğitim gereksinimi olmaksızın kullanılmaktadır. İntihal analizi yapılacak belge, kullanıcı tarafından iThenticate programına bir e-postaya belge ekler gibi kolaylıkla yüklenmekte, intihal analizi birkaç dakika içinde bitirilebilmektedir. iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veritabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 50 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 40 milyon üzerindeki içeriğin ve 590’dan fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veritabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid, Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır.
iThenticate veritabanı, makalelerin intihal tespiti için tüm akademik personel tarafından kullanılabilmektedir.
iThenticate programını kullanmak isteyen akademik personelin, ad soyad, akademik ünvan ve @cu.edu.tr uzantılı e-posta adreslerini içeren bilgileri referans@kutuphane.cu.edu.tr adresine kurumsal e-posta üzerinden "iThenticate veritabanına kayıt olmak istiyorum." içeriğiyle göndermeleri gerekmektedir.
Erişim tanımlamaları ile ilgili olarak Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında görevlendirilen kişi, üniversitemiz bünyesinde iThenticate programına erişim sağlamak isteyen akademik personelin sisteme erişim tanımlamalarını yapacaktır. Sisteme tanımlaması yapılan akademik personelin bildirmiş olduğu mail adresine kullanıcı adı ve şifre bilgileri gönderilecektir. Bu kullanıcı adı ve şifre ile iThenticate adresindeki “Login” alanından sisteme giriş yapabilirsiniz.
Sistemle ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki kılavuzları inceleyiniz.
iThenticate Kullanım Kılavuzu (Video)
iThenticate Hızlı Başlangıç Kılavuzu
iThenticate Document Viewer Benzerlik Raporu Kılavuzu
Sözlükleri, ansiklopedileri, rehberleri, el kitaplarını, vb. nerede bulabilirim?
Danışma kaynakları olarak tanımladığımız bu materyalleri ZEMİN KAT, DANIŞMA BÖLÜMÜNDE bulabilirsiniz.
Doktora/Yüksek Lisans tezime yayın kısıtlaması getirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
YÖK’ün 12.06.2018 ve 36054236-806.01.03-E.45871 sayılı kararı uyarınca, tezinize erişimin kısıtlanması için danışman hocanızın teklifi ve bölümünüzün oluru doğrultusunda, bağlı bulunduğunuz enstitünün/fakültenin alacağı kurul kararının, tarafımıza basılı olarak, ilişik kesme işlemleri sırasında getirilmesi gerekmektedir.
Aradığım makalenin/kitabın tam metnine ulaşamıyorum. Oysa kütüphane web sayfasında bu derginin olduğu veritabanına abone olduğumuz görünüyor. Ne yapmalıyım?
Abone olduğumuz veritabanlarında bulunan içeriklere erişimimiz lisans anlaşmalarıyla sağlanmaktadır. Web sayfamızda bulunan veritabanlarının tüm içeriklerinin tamamına ve tüm sayılarına sınırsız bir şekilde erişim mümkün olmamaktadır. Her veritabanının tamamı erişime açık olamamakta veya farklı yıllardan başlayarak erişime izin verilmektedir. Bu kurallar ve hangi içeriğe hangi yıldan itibaren erişim sağladığımız da lisans anlaşmalarıyla belirlenmektedir. Eğer bir kitaba erişim sağlarken diğerine erişemiyorsanız veya bir derginin son yıllarına erişim sağlayıp eski sayılarına ulaşamıyorsanız erişim hakkımız olmayan materyale giriş yapıyorsunuz demektir. Hangi içeriğe hangi yıldan itibaren erişim haklarımızın olduğunu kütüphane web sayfamızda bulunan “E-Yayınlar” sekmesinden kontrol edebilirsiniz.
Kütüphane Mezuniyet - İlişik kesme işlemleri
Kütüphane ilişik kesme işlemleri online veya yüzyüze yapılabilmektedir.
(Kütüphane kaydınız olmasa dahi kütüphane ilişik kesme işlemini mezun olmadan önce yapmanız gerekmektedir.)
1- ÇÜBİS - Öğrenci Bilgi Sistemi menüsünden online olarak ilişik kesme başvurusu yapabilirsiniz.
(Başvuruların onaylanabilmesi için kütüphane hesabınızda ödünç yayın bulunmaması gerekir, hesabınızı kontrol etmek için web sayfamızdan Kütüphane Hesabım’a giriş yapınız, hesabınıza erişim sağlayamıyorsanız Ödünç Verme Bölümü ile iletişime geçiniz.)
2- Kütüphaneyi ziyaret ederek yapacağınız ilişik kesme işlemlerinde, öğrenci işlerinden aldığınız İlişik Kesme Belgesi'ni yanınızda getirmeniz gerekir.
(İlişik kesme işlemleri 1. Kat Ödünç Verme Bölümü'nde yapılmaktadır. )
*Kaybolan kitaplar veya konuyla ilgili diğer bilgiler için Ödünç Verme Bölümü'ne başvurunuz.