Veritabanlarına Kampus Dışından Erişim İçin Yapılması Gereken Ayarlar;
Proxy ayarlarını cihazınıza tanımlamak için, kullandığınız web tarayıcınıza göre aşağıdaki (Chrome, Internet Explorer, Mozilla, Edge) tanımlamalardan birini yapmanız gerekir.
Tanımlamaları yaptıktan sonra proxy hizmetini kullanarak herhangi bir web sayfasına ulaşabilmek için karşınıza gelecek onay formuna, size ait Çukurova Üniversitesi e-posta hesabı kullanıcı adınızı ve şifrenizi giriniz. Bu formu doldurduktan sonra internet tarayıcı programından proxy ayarlarını etkin durumdan çıkartıncaya kadar tüm internet aktiviteleriniz Proxy sunucusu üstünden yönlendirilecektir.
Onay formunda,
Akademisyenler için giriş bilgileri; “@cu.edu.tr” uzantılı e-posta kullanıcı adı ve şifresidir,
Öğrenciler için giriş bilgileri; Bilgi İşlem Daire Başkanlığından alınan “@student.cu.edu.tr” uzantılı e-posta hesabı bilgileridir.
İlgili e-posta hesabı bulunmayan doktora, yüksek lisans ve diğer öğrencilerimizin e-kaynaklara erişim için Bilgi İşlem Daire Başkanlığından e-posta hesabı almaları gerekmektedir.
Yeni e-posta hesabı başvurusunda;
1- Öğrenci kimlik kartı görseli
2- Öğrenci belgesi (E-Devlet üzerinden alabilirsiniz.)
3- Cep telefon numarası
bilgilerinizi eposta@cu.edu.tr adresine “Kütüphane kaynaklarına uzaktan erişim için e-posta hesabı almak istiyorum.” metniyle, kişisel e-posta adresinizden gönderiniz.
Bu kapsamda kullanacağınız “kullanıcı adı” ve “şifreler” ile yapılan işlemler sürekli takip edilebilmekte ve geçmişe yönelik araştırmalara açık olmaktadır. Bu nedenle sadece size verilen “kullanıcı adı” ve “şifrenizi” bir başka kişi veya kişilere vermemeniz önerilmektedir. Aksi halde, bir başkasının kullanımı ile, lisans anlaşmalarında yer alan yasal mevzuatlardan doğacak sorumluluklar kişilerin kendilerine ait olacaktır. "kullanıcı adı” ve “şifreniz” e-posta hesabınıza ait olduğu için e-posta hesabınız açıkken (eposta okuyorken) proxy kullanmayınız, bu durum hesabınızda kilitlenmelere yol açabilir.
Proxy ayarları yaparak şifrenizle sadece kütüphane web sayfasına (http://library.cu.edu.tr) ve bu adreste tanımlanan veritabanlarına giriş hakkınız vardır. Veritabanlarını kullanma işlemleriniz bittikten sonra Proxy ayarlarını değiştirerek bilgisayarınızı eski ayarlarına getirmeniz gerekmektedir.
İnternet erişiminizi üniversite internet ağı ile gerçekleştiriyorsanız, proxy ayarlarına gerek kalmadan kaynaklara direkt erişim sağlayabilirsiniz.
Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda veya istekleriniz için; Rektörlük Bilgi İşlem Daire Başkanlığına (Tel: 0322 3387116; Dahili 2350, 2353) başvurunuz.
Proxy Ayarları Kullanım Kılavuzu (Video)
1. Google Chrome tarayıcısını çalıştırınız.
2. Sağ üst köşede bulunan simgeye tıklayıp “Ayarlar”ı açınız.
3. Açılan sayfanın en altındaki “Gelişmiş” seçeneğine tıklayınız.
4. Ardından “Proxy ayarlarını aç” seçeneğine tıklayınız.
5. Açılan penceredeki “Yerel Ağ Ayarları“ butonuna tıklayınız.
6. Gelen penceredeki “Yerel ağınız için bir Proxy sunucusu kullanın” seçeneğini işaretleyiniz.
7. “Adres” kısmına “193.255.193.160”, “Bağlantı Nok.” kısmına “8080” yazıp “Tamam” diyerek işlemleri bitiriniz. Lisans. Y. Lisans ve Doktora Öğrencileri Adres kısmına “193.255.193.162” “Bağlantı Nok.” kısmına “8080” yazınız.
8. “Tamam” butonuna tıklayarak pencereyi kapanız.
1. İnternet Explorer açıkken “Araçlar” menüsünden, “Internet seçenekleri” seçeneğine giriniz.
2. Açılan pencerede “Bağlantılar” sekmesine geçip “Yerel ağ ayarları” seçeneğini seçiniz. ADSL kullanıcıları için: Eğer lokal ağ kullanıyorsanız (rooter modem); Yerel Ağ (Lan) ayarları bölümünde, kullandığınız “Yerel ağ ayarları” seçeneğine tıklayınız. Eğer çevirmeli modem kullanıyorsanız; çevirmeli ve sanal özel ağ ayarları bölümünde “ayarlar” seçeneğine tıklayınız. Eğer modem kullanıyorsanız; Çevirmeli ve sanal özel ağ ayarları bölümünde “ayarlar” seçeneğine tıklayınız.
3. Açılan pencerede “Proxy sunucusu” altındaki seçim kutusunu aktif hale getiriniz. “Adres” kısmına “193.255.193.160”, “Bağlantı Nok.” kısmına “8080” yazıp “Tamam” diyerek işlemleri bitiriniz. Lisans. Y. Lisans ve Doktora Öğrencileri Adres kısmına “193.255.193.162” “Bağlantı Nok.” kısmına “8080” yazıp “Tamam” diyerek işlemleri tamamlayacaklar.
1. Mozilla Firefox tarayıcısını çalıştırınız.
2. Ekranın üst kısmında bulunan “Araçlar” menüsünü açınız.
3. Menüdeki “Seçenekler” seçeneğine tıklayınız.
4. Açılan sayfanın en altındaki “Ağ Ayarları” kısmında bulunan “Ayarlar” butonuna tıklayınız.
5. Açılan penceredeki “Vekil sunucuyu elle ayarla” kutucuğunu işaretleyiniz.
6. HTTP vekil sunucusu kutucuğuna 193.255.193.162 Port kutucuğuna 8080 yazınız. Lisans. Y. Lisans ve Doktora Öğrencileri HTTP vekil sunucusu kutucuğuna 193.255.193.162 Port kutucuğuna 8080 yazınız.
7. “Tüm iletişim kuralları için bu vekil sunucuyu kullan” kutucuğunu işaretleyiniz.
8. “Tamam” butonuna tıklayarak sayfaları kapatınız.
1. Edge’yi açtıktan sonra sağ üst köşeden “Ayarlar ve daha fazlası” menüsünü açınız.
2. Açılan menüde “Ayarlar” alt menüsüne tıklayınız.
3. Ayarlar sayfasında solda yer alan “Sistem” sekmesine gidiniz.
4. Gelen sayfada (ortada) “Bilgisayarınızın ara sunucu ayarlarını açın” linkine tıklayınız.
5. Açılan penceredeki “Yerel Ağ Ayarları“ butonuna tıklayınız.
6. Gelen penceredeki “Yerel ağınız için bir Proxy sunucusu kullanın” seçeneğini işaretleyiniz.
7. “Adres” kısmına “193.255.193.160”, “B. Nok.” kısmına “8080” yazıp “Tamam” diyerek işlemleri bitiriniz. Lisans. Y. Lisans ve Doktora Öğrencileri Adres kısmına “193.255.193.162” “B. Nok.” kısmına “8080” yazınız.
8. “Tamam” butonuna tıklayarak pencereyi kapanız.